Баница с кори рецепта

Баница это известный болгарский пирог, который бывает разного вида, с разной начинкой, но всегда из одного теста — тонкого растяжного теста фило, а по болгарски оно называется точени кори. Подробнее о болгарской банице я писала тут.

Здесь и сейчас я хочу поделиться своим рецептом баницы с фото. Я бы назвала это рецептом для чайников  таких же как и я, потому что он самый простой.

Продукты для баницы:

  • извара 500 гр (подобие творога)*
  • три  яйца
  • соль по вкусу
  • пара-тройка ложек сметаны **
  • 50 грамм сливочного масла ***
  • упаковка готового теста «точени кори«

Вообще, у меня есть специальные болгарские металлические эмалированные формы для баницы, но они не влезают в мою духовку, поэтому я буду делать в своей любимой стеклянной огнеупорной форме, купленной сто лет назад в кауфланде за сущие копейки — оказалась просто незаменимой вещью на кухне. Один недостаток — тяжелая.

https://varyadavydova.com/sofiya-centralnyj-rynok-halite/

1. Смешиваем извару с двумя яйцами и сметаной. Поскольку болгары традиционно делают баницу с сирене, а он чаще всего соленый, я посолила свою пресную извару по вкусу.

https://varyadavydova.com/sofiya-centralnyj-rynok-halite/

2. Смазываю форму для выпечки растопленным сливочным маслом

https://varyadavydova.com/sofiya-centralnyj-rynok-halite/

3. Кладу два листа точени кори или фило (как хотите) на дно этой формы и снова смазываю маслом при помощи кулинарной кисточки — очень удобно. Кстати, я специально клала по два листа, мне показалось что по одному будет слишком тонко и оказалось, что я была права.

https://varyadavydova.com/sofiya-centralnyj-rynok-halite/

4. Затем на этот лист тонко выкладываем извару и распределяем при помощи кулинарной лапоточки или ложки. Я толсто положила — можно было и поменьше.

https://varyadavydova.com/sofiya-centralnyj-rynok-halite/

5. Накрываю извару новой парой точени кори, намазываю их маслом и снова выкладываю начинку — остатки теста заворачиваю внутрь и тоже промазываю маслом

https://varyadavydova.com/sofiya-centralnyj-rynok-halite/

6. Это последний слой — кончилась начинка. К сожалению,  я забыла посчитать сколько слоев у меня получилось.

https://varyadavydova.com/sofiya-centralnyj-rynok-halite/

7. Снова накрываю точени кори и сверху обильно намазываю взбитым яйцом. Затем ставлю все это в предварительно разогретую духовку на 180 градусов на 45 минут.

https://varyadavydova.com/sofiya-centralnyj-rynok-halite/

Готово.  Чтобы яичная корочка сверху не подгорела, в последние десять минут можно выключить верхний тен в духовке.

https://varyadavydova.com/sofiya-centralnyj-rynok-halite/

Тесто поднялось, но незначительно. Баница получилась не толстая, но с большим количеством извары. Так что ребенок сказал будто похоже на запеканку. Дело в том, что казенные баницы на начинке экономят) А мне надо было потоньше намазывать изварой и класть побольше листов. Поэтому у меня остались листы теста и я в другой раз попробую сделать витую баницу.

https://varyadavydova.com/sofiya-centralnyj-rynok-halite/

Вот так выглядит баница на срезе. Она хорошо пропеклась и ее лего было кусать. В принципе, с изварой мне показалось даже гораздо вкуснее, чем с сирене — нежнее что ли.

https://varyadavydova.com/sofiya-centralnyj-rynok-halite/

* вместо извары можно взять сирене, брынзу, тыкву, овощи, тушеный лук порей и так далее

** вместо сметаны можно взять кисело мляко (болгарский йогурт), кефир, цедено кисело мляко

*** вместо сливочного масла можно взять растительное масло, а можно, вообще, не смазывать сами листы, только форму

Вот такой вот получился у меня рецепт баницы с фото от Вари Давыдовой))

Замечу, что баницу можно делать с чем угодно, главное, чтобы у вас было тесто фило в нем весь секрет и смак. Насколько мне известно оно везде продается.

Теперь немного о ценах на продукты: точени кори продаются в Болгарии в каждом магазине и стоят от 90 стотинок до 3 левов за упаковку, сливочное масло я покупала в Т-маркете, польское экстра 82% за два лева (акция), яйца размера «М» продаются в Билла по 2 лева за десяток, извара в молочом павильоне на рынке продается по цене 3 лева за килограмм, сметана есть в Лидле.

1 евро равен 1,95 лв.

Рецепт витой баницы

Мой фоторецепт лютеницы

Кухня

Отблагодарить автора

Чашечкой кофе.

Источник

Начало Рецепти

  • Нови рецепти
  • Популярни днес
  • Най-популярните
  • Случайни рецепти

Всички рецепти

  • По категория
  • По празник
  • По националност

Публикувай

  • Добави рецепта

Категории

  • Салати

    Салати

    без месо ⋅ с месо ⋅ с колбаси ⋅ с риба ⋅ с морски дарове ⋅ салати-пюре

    Популярни колекции към Салати

    Салати с майонеза ⋅ Салати с чушки ⋅ Салати с домати ⋅ Салати с моркови ⋅ Салати с печени чушки ⋅ Салати с кисело мляко ⋅ Салати с краставици ⋅ Салати с картофи ⋅ Салати с марули (зелени салати) ⋅ Салати с царевица ⋅ Риба тон ⋅ Яйчени салати ⋅ Салати с извара ⋅ Салати със зеле ⋅ Салати с паста ⋅ Салати с шунка ⋅ Салати с ролца от раци ⋅ Салати с ябълки ⋅ Салати с патладжани ⋅ Салати с червено цвекло ⋅ Салати с пилешко ⋅ Салати с авокадо ⋅ Нетрадиционни салати ⋅ Салати с гъби ⋅ Бобени салати ⋅ Ефектно украсени салати ⋅ Салати с грах ⋅ Салати с репички ⋅ Топли салати ⋅ Салати със сметана ⋅ Салати с тиквички ⋅ Кьопоолу

  • Супи

    Супи

    с месо ⋅ с колбаси ⋅ с карантия ⋅ с риба ⋅ с морски дарове ⋅ без месо ⋅ крем-супи ⋅ студени супи ⋅ бульони

    Популярни колекции към Супи

    Супи с фиде ⋅ Супи с ориз ⋅ Картофени супи ⋅ Супа топчета ⋅ Постни супи ⋅ Картофени крем-супи ⋅ Супи с коприва ⋅ Гъбени супи ⋅ Супи със спанак ⋅ Пролетни супи ⋅ Супи с пилешко месо ⋅ Крем-супи с тиква ⋅ Зеленчукови супи ⋅ Супи със сирена ⋅ Млечни супи ⋅ Доматени супи ⋅ Супи с леща ⋅ Супи със свинско месо ⋅ Супи с лапад ⋅ Пача ⋅ Супи с телешко месо ⋅ Шкембе-чорба ⋅ Супи с тиквички ⋅ Супи с агнешки дреболии ⋅ Доматени крем-супи ⋅ Супи с боб ⋅ Супи със зеле ⋅ Супи със зелев сок ⋅ Курбан-чорба ⋅ Супи с грах ⋅ Супи с миди ⋅ Супи със зелен фасул ⋅ Супи с агнешко месо ⋅ Супи със скариди

  • Сосове

    Сосове

    топли сосове ⋅ студени сосове

    Популярни колекции към Сосове

    Сосове за месо ⋅ Сосове за риба ⋅ Сосове за зеленчуци ⋅ Гъбени сосове ⋅ Универсални сосове ⋅ Сметанови сосове ⋅ Млечни сосове ⋅ Домашна майонеза ⋅ Сиренени сосове ⋅ Чеснови сосове ⋅ Майонезени сосове ⋅ Сосове за пици и паста ⋅ Сос Бешамел ⋅ Доматени сосове ⋅ Дипове ⋅ Винени сосове ⋅ Орехови сосове ⋅ Песто ⋅ Люти сосове ⋅ Сосове с хрян ⋅ Сосове в микровълнова ⋅ Домашна горчица

  • Предястия

    Предястия

    гарнитури ⋅ с яйца ⋅ със сирена ⋅ с гъби ⋅ с месо ⋅ с колбаси ⋅ с риба ⋅ други предястия ⋅ солени палачинки ⋅ сандвичи

    Популярни колекции към Предястия

    Топено сирене ⋅ Извара и рикота ⋅ Картофени кюфтета ⋅ Палачинки ⋅ Гювечета ⋅ Теста за палачинки (класически) ⋅ Топли сандвичи ⋅ Картофени гарнитури ⋅ Пържени филийки ⋅ Оризови гарнитури ⋅ Ориз със зеленчуци ⋅ Панирани пилешки хапки ⋅ Предястия с шунка ⋅ Предястия с пилешко ⋅ Пълнени гъби ⋅ Солени торти ⋅ Синьо сирене ⋅ Моцарела ⋅ Предястия с бекон ⋅ Чушки, тиквички и патладжани бюрек ⋅ Студени сандвичи ⋅ Гъби манатарки ⋅ Пържени топчета от сирена ⋅ Катми ⋅ Консервирана риба ⋅ Сандвичи с шунка ⋅ Аспержи ⋅ Предястия с кренвирши ⋅ Паниран кашкавал (Кашкавал пане) ⋅ Ризото

  • Ястия

    Ястия

    с агнешко месо ⋅ със свинско месо ⋅ с телешко месо ⋅ с овнешко месо ⋅ с пилешко месо ⋅ с пуешко месо ⋅ с други птици ⋅ със заешко месо ⋅ с месо от дивеч ⋅ с колбаси ⋅ с кайма ⋅ с карантия ⋅ с риба ⋅ с морски дарове ⋅ охлюви и жабешки бутчета ⋅ с картофи ⋅ с ориз ⋅ с чушки ⋅ със зеле ⋅ с кисело зеле ⋅ с карфиол и броколи ⋅ с тиквички ⋅ с патладжани ⋅ с лук ⋅ с гъби ⋅ с боб (зрял фасул) ⋅ със зелен фасул ⋅ с леща ⋅ с грах ⋅ с нахут ⋅ със спанак ⋅ с коприва ⋅ с лапад

    Популярни колекции към Ястия

    Картофи на фурна ⋅ Пилешки гърди (филе) ⋅ Гювеч ⋅ Праз лук ⋅ Картофи със сирена ⋅ Картофени кюфтета ⋅ Пиле с гъби ⋅ Мариновано месо и риба ⋅ Постни ястия с ориз ⋅ Свинско с картофи ⋅ Постни ястия с картофи ⋅ Свинско с гъби ⋅ Сач

  • Безмесни

    Ястия без месо

    безмесни с картофи ⋅ безмесни с ориз ⋅ безмесни с чушки ⋅ безмесни със зеле ⋅ безмесни с кисело зеле ⋅ безмесни с карфиол и броколи ⋅ безмесни с тиквички ⋅ безмесни с патладжани ⋅ безмесни с лук ⋅ безмесни с гъби ⋅ безмесни с боб (зрял фасул) ⋅ безмесни със зелен фасул ⋅ безмесни с леща ⋅ безмесни с грах ⋅ безмесни с нахут ⋅ безмесни със спанак ⋅ безмесни с коприва ⋅ безмесни с лапад ⋅ безмесни със смесени зеленчуци ⋅ други безмесни ястия

    Популярни колекции към Ястия без месо

    Картофи на фурна ⋅ Гювеч ⋅ Картофи със сирена ⋅ Картофени кюфтета ⋅ Постни ястия с ориз ⋅ Постни ястия с картофи ⋅ Ястия с печени чушки ⋅ Гювечета ⋅ Постни ястия с боб (зрял фасул) ⋅ Картофи с колбаси ⋅ Постни ястия — други ⋅ Картофени гарнитури ⋅ Булгур

  • Тестени

    Тестени ястия

    пици ⋅ паста ⋅ баници ⋅ хлябове и питки (без плънка) ⋅ хлябове и питки със сирене ⋅ хлябове и питки с друга плънка ⋅ оформяне и украса на питки ⋅ солени кексове и мъфини ⋅ с бутер тесто (солени) ⋅ пържени тестени ястия ⋅ соленки ⋅ други тестени ястия

    Популярни колекции към Тестени ястия

    Баници с готови кори ⋅ Тестени закуски ⋅ Баници със сирене ⋅ Питки, пити и погачи ⋅ Хляб ⋅ Тесто за пица ⋅ Хляб в машина за хляб ⋅ Хлебчета и малки питки ⋅ Сиренки и кифлички със сирене ⋅ Стар хляб ⋅ Мекици ⋅ Баници с газирани напитки ⋅ Спагети ⋅ Царевично брашно ⋅ Паста с доматен сос ⋅ Тутманик ⋅ Вита баница ⋅ Паста с кайма ⋅ Солени кифлички ⋅ Пици с доматен сос ⋅ Сладки кифлички и кроасани ⋅ Содена питка ⋅ Паста с колбаси ⋅ Пици с колбаси

  • Десерти

    Десерти

    сладки и бисквити ⋅ бонбони ⋅ сладкиши ⋅ торти ⋅ украси, блатове за торти ⋅ рула ⋅ кексове и мъфини ⋅ палачинки, катми и гофрети ⋅ сиропирани десерти ⋅ сладки баници ⋅ козунаци и сладки хлябове ⋅ десерти с бутер тесто ⋅ кремове, парфета и желета ⋅ десерти с плодове ⋅ десерти с тиква ⋅ сладоледени десерти ⋅ пържени десерти ⋅ други десерти

    Популярни колекции към Десерти

    Торти и сладкиши с бисквити ⋅ Козунак ⋅ Постни десерти ⋅ Палачинки ⋅ Сладки палачинки ⋅ Сладкиши с ябълки ⋅ Шарени кексове ⋅ Курабийки ⋅ Мекици ⋅ Сладки мъфини ⋅ Теста за палачинки (класически) ⋅ Шоколадови торти ⋅ Козунак в машина за хляб ⋅ Десерти с течен шоколад ⋅ Сиропирани сладкиши ⋅ Шоколадови сладкиши ⋅ Кексове с орехи ⋅ Сладкиши без печене ⋅ Бухти

  • Напитки

    Напитки

    чайове ⋅ кафета ⋅ напитки с какао и шоколад ⋅ други безалкохолни ⋅ алкохолни напитки

    Популярни колекции към Напитки

    Домашни ликьори ⋅ Разхладителни напитки ⋅ Алкохолни коктейли ⋅ Шейкове ⋅ Лимонада ⋅ Топъл шоколад и какао ⋅ Греяно вино ⋅ Смути ⋅ Греяна ракия ⋅ Мохито (Mojito) ⋅ Студени чайове ⋅ Напитки в микровълнова

  • Зимнина

    Зимнина

    туршии ⋅ стерилизирана зимнина ⋅ зимнина от месо ⋅ компоти ⋅ сладка ⋅ конфитюри ⋅ мармалади ⋅ желета ⋅ сокове, сиропи и нектари

    Популярни колекции към Зимнина

    Зимнина с чушки ⋅ Зимнина с домати ⋅ Смесена туршия ⋅ Консервирани салати и ястия ⋅ Миш-маш ⋅ Зимнина с патладжани ⋅ Зимнина със зеле ⋅ Зимнина с карфиол ⋅ Консервирана риба ⋅ Люти чушки ⋅ Лютеница ⋅ Пастърма ⋅ Зимнина от тиква ⋅ Зимнина с цитрусови плодове ⋅ Зимнина с праскови и кайсии ⋅ Сланина ⋅ Туршия с обръщане ⋅ Зимнина с ябълки ⋅ Зимнина със сливи ⋅ Апетитка и лютивка ⋅ Зимнина с горски плодове ⋅ Доматен сос и кетчуп ⋅ Кисело зеле ⋅ Зимнина със зелени домати ⋅ Зимнина с портокали ⋅ Зимнина с ягоди ⋅ Зимнина с дюли ⋅ Кисели краставички ⋅ Зимнина с круши

  • Бебешки

    Бебешки и детски храни

    плодови храни (детски) ⋅ зеленчукови храни (детски) ⋅ месни храни (детски) ⋅ рибни храни (детски) ⋅ други (детски)

  • Други

    Други

    подправки ⋅ солени декорации и украси ⋅ други (несортирани)

    Популярни колекции към Други

    Домашни млечни продукти ⋅ Домашни сирена ⋅ Печени ядки ⋅ Чипс ⋅ Ароматни масла

Любими

Читайте также:  Можно ли делать прививку корь краснуха

Полезно

  • Любими — как?
Снимки

  • Нови снимки
  • Популярни снимки
  • Снимки на седмицата
  • Първа снимка

Добави снимка

  • в албум
  • към рецепта

Албуми

  • Вкусотии без рецепта
    Салати и предястия ⋅ Ястия и супи ⋅ Пици и паста ⋅ Тестени ⋅ Торти и украси ⋅ Десерти ⋅ Разни без рецепта
  • Любопитно
    Карвинг ⋅ Бенто ⋅ Най-най-най- ⋅ Миниатюри ⋅ Изкуство от храна ⋅ Интересни плодове и зеленчуци
  • Празнични
    Великден в картинки ⋅ Коледно-Новогодишни украси и трапези ⋅ Необичайни елхи
  • Разни
    Веселите Готвачи ⋅ Пътувания ⋅ Разни
Статии

Етикети

  • Салати
  • Ястия
  • Паста и пица
  • Тестени
  • Десерти
  • Напитки
  • Зимнина
  • Продукти
  • Любопитно
  • Съвети и полезна информация
  • Украси
  • Класации
  • Диети
  • Великден
  • Коледно-новогодишни празници

Популярни статии

  • Правила за сервиране
  • Постни ястия — Вегански рецепти
  • Начини за втасване на тесто с мая
  • Сметана

Нови статии

  • Подправките в Средновековието
  • Боядисване на яйца с коприна
Конкурси

Актуални конкурси

  • Рецепта на месец Зима 2019 — 2020 [Предястия и салати]
  • Рецепта на месец Зима 2019 — 2020 [Ястия и супи]
  • Рецепта на месец Зима 2019 — 2020 [Тестени]
  • Рецепта на месец Зима 2019 — 2020 [Десерти]
  • Снимка на месец Зима 2019 — 2020 [Предястия и салати]
  • Снимка на месец Зима 2019 — 2020 [Ястия и супи]
  • Снимка на месец Зима 2019 — 2020 [Тестени]
  • Снимка на месец Зима 2019 — 2020 [Торти]
  • Снимка на месец Зима 2019 — 2020 [Сладкиши]
  • Снимка на месец Зима 2019 — 2020 [Кексове]
  • Снимка на месец Зима 2019 — 2020 [Сладки и бисквити]
  • Снимка на месец Зима 2019 — 2020 [Други десерти]
  • Първа снимка Зима 2019 — 2020
Читайте также:  Корь информация для родителей для детского сада

… виж приключилите конкурси

Форум

  • Виж всичко

Горещи теми

  • Как тече денят на Веселите готвачи
  • Кога ще подновите конкурсите?
  • Дублиращи се рецепти
  • Провали в кухнята [весели снимки]
  • Какво ще кажете за малко поезия

Популярни секции

  • Общи кулинарни дискусии
  • Как се прави…
  • Новини
  • Правила и полезна информация
  • Всичко останало
Случайна рецепта

Источник

Рецепт: Баница

Баница

 

Рецепт: Баница

Прекрасное болгарское блюдо…

chus

9 ноября 2008 года

  • 133221
  • 85
  • 1034
  • 241

Тесто слоеное бездрожжевое Брынза Кефир Яйцо куриное Масло сливочное

Рецепт: Фальшивая баница из лаваша

Фальшивая баница из лаваша

 

Рецепт: Фальшивая баница из лаваша

Это, конечно, не настоящая баница, а вариант для лентяев, вроде меня )))
и очень похожий рецепт уже есть на сайте от Люсички, но все-таки, может мои дополнения вам пригодятся.
Получается очень нежное сочное блюдо.

Лаваш Творог Сметана Яйцо куриное Масло сливочное

Рецепт: Баница

Баница

 

Рецепт: Баница

Я все обещала выложить рецепт настоящей баницы. Поделилась рецептом настоящая болгарка. Еe муж говорит, что в баницу, кроме всех ингредиентов, нужно положить кусочек души, тогда она будет особенно вкусной. Моя удалась на славу… Огромное спасибо Карине за то, что научила готовить баницу во всех тонкостях. А теперь, делюсь с вами…

Вода Яйцо куриное Мука пшеничная Творог Масло сливочное Сметана

Рецепт: Быстрая Банница

Быстрая Банница

Рецепт: Быстрая Банница

Быстрая Банница (мой вариант). Кушала это блюдо у моей подруги в Бендерах и оно мне очень понравилось!! Теперь уже и мои сотрудницы открывают этот рецепт своим друзьям. Я здест видела похожий рецепт, но приготовление немного отличается. Попробуйте и мой вариант. Надеюсь понравится!

Лаваш Творог Яйцо куриное Масло сливочное Сметана Соль Масло растительное

Рецепт: Пирог с брынзой Баница

Пирог с брынзой «Баница»

 

Рецепт: Пирог с брынзой Баница

Я не знаю, что сказать..! Если есть, минуток пять.., то пирог мы подготовим..! А в духовочке доводим..! И всего за пол часа, будет вкусная еда..! Нежный, сочный, ароматный..! » По составу, всем приятный..! Скоростной в приготовлении..! Он не требует умения..! Просто, быстро, и легко..! Здесь с рецептом повезло..! На здоровье угощайтесь! И довольны оставайтесь! » Время нужно нам беречь..!, за мгновенья вкусно печь..! «

Кефир Яйцо куриное Масло сливочное Мука пшеничная Сода Брынза

Рецепт: Творожно-яблочная баница

Творожно-яблочная баница

 

Рецепт: Творожно-яблочная баница

Люблю я блины, а больше блинов я люблю баницу с ними. Вот и сегодня я хочу предложить Вам мой вариант, с творожной и яблочной прослойками. Угощайтесь.

лялич

13 февраля 2018 года

  • 6671
  • 73
  • 686
  • 128

Молоко Дрожжи Сахар Соль Мука пшеничная Масло растительное Творог Яйцо куриное Крупа манная Ванилин Яблоко Масло сливочное Сливки Корица

Рецепт: Сладкая баница в мультиварке

Сладкая баница в мультиварке

 

Рецепт: Сладкая баница в мультиварке

Этот рецепт — просто палочка-выручалочка. Буквально 20 минут Вашего времени + помощь нашей незаменимой помощницы Мультиварки — и шикарный пирог готов! Тонкое-тонкое тесто и легкая творожно-яблочная начинка.

mizuko

9 сентября 2014 года

  • 19426
  • 37
  • 721
  • 121

Лаваш Творог Изюм Яблоко Яйцо куриное Ванильный сахар Сметана

Рецепт: Баница из лаваша в мультиварке

Баница из лаваша в мультиварке

 

Рецепт: Баница из лаваша в мультиварке

Очень вкусный и сытный пирог, а главное — простой в приготовлении. Ваши детки останутся очень довольны!!

Молоко Ванилин Сахар Яйцо куриное Творог Лаваш Сметана

Рецепт: А-ля баница

А-ля баница

Рецепт: А-ля баница

Этот пирог всегда готовил мой отец. Он болгарин. Готовил он всегда долго, с любовью, а я нашла более быстрый способ! Попробуйте, вкусно!

М-рика

27 ноября 2008 года

  • 48121
  • 35
  • 342
  • 106

Брынза Яйцо куриное Сметана Лаваш Масло сливочное Сахар

Рецепт: Баница из лаваша

Баница из лаваша

 

Рецепт: Баница из лаваша

Очень вкусное и быстрое в приготовлении блюдо. Кто не знает, тот ни за что не догадается, что это приготовлено из лаваша. Получается очень тонкое и вкусное тесто.

Лаваш Кефир Яйцо куриное Творог Брынза Лук зеленый Масло сливочное

Баница. Баница – болгарский пирог из особого тончайшего теста и различных начинок. Наиболее распространенная начинка для пирога баница – сырная или творожная. Также часто делают баницу с мясом, мясным фаршем, овощами, рисом, яйцами, зеленью. Сладкие начинки для баницы тоже существуют в кулинарных рецептах болгарской кухни. Обычно их делают из фруктов, ягод.

Настоящее тесто для баницы раскатывают толщиной в 1 мм (полупрозрачное состояние) и делают его из следующих ингредиентов. В составе теста для баницы мука, йогурт или кефир, сливочное масло, вода, соль, пищевая сода. Тесто из данных ингредиентов замешивают густое, плотное. Его выстаивают приблизительно час, затем раскатывают, разделив на части, каждую часть толщиной не более 1 мм.

Впервые делать такое тесто трудоемко, потому многие хозяйки готовят баницу из готового слоеного теста, раскатывая его тонко, либо приобретают готовое тесто фило в супермаркетах. Тесто фило – тонкое как папиросная бумага, очень нежное.

Если баница готовится из эластичных раскатанных тонко слоев теста, в каждую такую часть кладут начинку, закрывают тесто с начинкой в виде рулета и выкладывают сегмент пирога в смазанную форму для выпечки. С другими частями теста поступают также, выкладывая их в форму в виде улитки, пока не будет заполнена вся форма аналогичными сегментами из теста и начинки.

Пирог смазывают взбитым яйцом или растопленным сливочным (растительным) маслом и выпекают в духом шкафу до готовности, когда пирог хорошо зарумянится. Подают баницу к столу в цельном виде, переложенном из формы на блюдо или нарезанным на порции.

Источник